Bron: De Boomkwekerij 2 mei 2003.
Wie blad verwijdert om de verdamping te remmen, vergroot het gevaar voor schimmelinfecties. „Alleen als stekken erg dicht op elkaar staan of als zij een grote kans op verdrogen hebben, moet je wat blad terugsnijden’’, stelt professor Wolfgang Spethmann van de Universiteit van Hannover. Tim Marks, van het Britse East Malling, waarschuwt tegen het ‘onthoofden’ van stek.
Wie de top wegknipt, dwarsboomt namelijk een snelle beworteling. „Je haalt daarmee de natuurlijke bron van auxine weg.’’ Dit plantenhormoon wordt namelijk gemaakt in de top van de stek. Vervolgens stroomt het naar de basis, waar de groeistof de wortelvorming in gang zet.
Waarschijnlijk maakt het plantenhormoon de cellen aan het snijvlak ook gevoelig voor de stimulans van stekpoeder. Zachte stekken krijgen met stekpoeder voldoende groeistof om snel en uniform aan de wortel te komen. Ze hebben daarvoor hun top niet nodig, is de
ervaring van Kees Eigenraam. „Veel stek wordt zonder top gestoken en het wortelt toch in vijf dagen’’, aldus de adviseur van Rhizopon.