Lange opzuigmethode met winterstek

Struiken en bomen kunnen goed vermeerderd worden met winterstek. Hierbij worden scheuten gesneden van houtige planten die in rust zijn. De boom of struik heeft de bladeren op natuurlijk wijze blad verloren, waardoor voldoende energie in de scheut is opgeslagen. Deze energie kan worden gebruikt om het stek wortels te laten vormen, maar  de plant zal ook de beschikbare energie inzetten om te gaan groeien en uitlopers aan te maken. Dit laatste proces kan vertraagd worden door het toevoegen van een oplossing van Rhizopon AA tabletten aan de onderkant van de stekken. Het stek gaat na behandeling met de lange opzuigmethode eerst wortels vormen en daarna pas uitlopen. Het stek benut efficiënt zijn energie, maakt een kwantitatief en kwalitatief goed wortelstelsel aan en kan uitgroeien tot een gezonde en sterke boom of struik.

Stek

Ook bij winterstek geldt dat scheuten die in hetzelfde jaar zijn gevormd, het beste wortelen. Zorg ervoor dat de stekken voldoende lang afgesneden wordt. Omdat het winterstek geen blad heeft en dus niet kan assimileren, zal alle energie voor de beworteling uit het stek zelf moeten komen.

De meeste winterstekken zijn 20-25 cm lang, hebben ongeveer de dikte van een potlood en bevat vaak 2 tot 3 knoppen/ogen. Om het steken van het stek eenvoudiger te maken, kan de onderkant schuin afgesneden worden. Zorg er wel voor dat er minimaal 2 knoppen/ogen over blijven.

Tabletoplossing

De aanmaak van de tabletoplossing gebeurt vlak voor de behandeling van de stekken. Bepaal aan de hand van de stektabel hoeveel tabletten per liter nodig is voor het te behandelen gewas of cultivar. Maak de tabletoplossing aan in een bak van glas, kunststof of roestvrij staal (geen ander metaal!), gevuld met een kleine hoeveelheid water. Dit kan ook door eerst de kunststoffen of roestvrijstalen bak te vullen met de benodigde hoeveelheid water en een kleine hoeveelheid water, met bijvoorbeeld een maatbeker, eruit te halen om daarin de tabletten te gaan oplossen. Roer de tabletten goed door en gebruik eventueel een (staaf)mixer gedurende 1 minuut om de tabletten sneller uiteen te laten vallen. Door het uiteenvallen van de tablet komt de werkzame stof indolylboterzuur vrij en lost deze op in het water. Vervolgens wordt de oplossing aangevuld met water tot de gewenste concentratie of de maatbeker met de oplossing terug in de bak geplaatst.

Gebruik de oplossing nooit opnieuw, vanwege de afbraak van de werkzame stof onder invloed van licht, temperatuur en vervuiling. Het stek kan hierdoor onvoldoende indolylboterzuur opzuigen. Ververs daarom de tabletoplossing na elke behandeling. 

Behandeling

Plaats de onderste 1-2 cm van de stekken in een bak met de RHIZOPON® AA TABLETTEN oplossing en laat dit 12 tot 24 uur rechtop staan. Houdt de onderkant van het stek minimaal 2 cm in de oplossing. Hoe lang de stekken in de oplossing moeten staan, wordt per gewas en cultivar aangegeven in de stektabel. Label de stekken na behandeling, geef daarbij duidelijk aan wat de onderkant is en bewaar de stekken gekoeld bij een temperatuur tegen het vriespunt aan. Zorg ervoor dat de stekken niet gaan uitdrogen in de koeling. Dit kan door de stekken te verpakken in plastic.

Uitplanten

Zorg bij het uitplanten dat het stek voor 2/3 in de vollegrond, of 1/4 in de pot,  wordt geplaatst en minimaal één knop/oog boven de grond wordt gehouden. Vanuit het bovenste knop/oog ontstaan nieuwe scheuten.