Tips voor het stekken van Rhododendrons

14 juni 2021

Het begint altijd met een goede kwaliteit stek. Stekken van jonge moederplanten en van nieuwe takken wortelen het snelst en eenvoudigst. Wanneer er bloemknoppen op de stekken aanwezig zijn, dienen deze voor het steken verwijderd te worden. Het blad van grootbladerige Rhododendron soorten wordt vaak gehalveerd om te voorkomen dat er te veel vocht wordt verloren.

Steek vervolgens de basis van de stekken niet te diep weg om belemmering van de wortelvorming door ongewenste callus vorming en puntrot te voorkomen.

Ongewenste callus vorming treedt op bij te nat of juist te droog substraat. Daarom is het verstandig om het substraat voldoende vochtig te houden. Dek de stekken in de eerste weken af met folie, melkwit vanaf april en transparant vanaf half september. Dit zorgt voor een optimale vochtigheid van de lucht rond de stekbladeren. Vanaf september kan extra belichting tot aan 14 uur helpen de wortelvorming te stimuleren. De stekken blijven hierdoor actief.

Ook het type substraat is van belang voor het vermeerderen van Rhododendrons. Gebruik eerst stekgrond en bij het overplanten een (turfrijke) zure substraat met een pH van 4 tot 4,5.

Raadpleeg de stektabel op onze website voor het juiste stekproduct en - methode om de wortelvorming te stimuleren. Dit is vooral afhankelijk van de kwaliteit van het stek en de cultivar. Test vooraf eerst welk product het beste past onder de omstandigheden op de kwekerij.

Dippen van de onderste 1-2 cm in Rhizopon AA 1% poeder zou voldoende moeten zijn voor Rhododendron stekken in het algemeen. Rhododendrons met kleinere bloemen hebben vaak een lagere concentratie stekpoeder nodig om optimaal te kunnen wortelen. Pas wanneer Rhizopon AA 1% niet voldoende blijkt te zijn bij de lastig te wortelen cultivars, kan bij de volgende batch Rhizopon AA 2%  worden toegepast.

De Rhizopon helpdesk kan u verder helpen om de juiste methode en concentratie te bepalen, wanneer de omstandigheden niet standaard zijn.