Werking Rhizopon producten

Indolylboterzuur is een auxine. Elke plant produceert auxines om een wortelstelsel te kunnen vormen en de groei van de bovengrondse delen te bevorderen. Auxine  moleculen worden door de plant van cel tot cel getransporteerd via het polaire auxine transport systeem. Dit actieve transport systeem kost de plant energie. Afhankelijk van de omstandigheden worden de auxines naar onderen, de wortels, of naar de bovengrondse plantdelen getransporteerd. De auxine/cytokinine ratio in de onderste gedeelte van de plant bepaalt of de plant zal gaan wortelen.

Rhizopon producten met als werkzame stof indolylboterzuur worden toegepast voor de vegetatieve vermeerdering van sierteeltgewassen. De kweker voegt dit toe aan het stek om de kwaliteit en kwantiteit van de wortelvorming te verbeteren.

Rhizopon levert de indolylboterzuur producten in twee formuleringstypen; als poeder en in tabletvorm.

RHIZOPON® AA en CHRYZO reeks poeders

De poeders, klaar voor gebruik, worden onverdund gebruikt om de stekken in te dippen en hebben elk een vaste concentratie. De eigenschappen van de formulering zorgen ervoor dat de werkzame stof aan het stek vast blijft zitten. Door de onderkant van het stek in de poeder te dippen komt de indolylboterzuur direct op de plaats waar het moet zijn om wortels te vormen.  Dip hiervoor de basis van de stekken 1 tot 1,5 cm in het poeder. Tik het overtollige poeder af en steek de stekken in het stekmedium. Welke poeder het meest geschikt is voor uw gewas staat beschreven in de stektabel

RHIZOPON® AA Tabletten

Met de Rhizopon® AA Tabletten kan een oplossing gemaakt worden en op verschillende manieren  worden toegepast op het stek. Voor vele gewassen staat in de Rhizopon stektabel op deze website beschreven welke methode en concentratie het meest geschikt is.

De geregistreerde  toepassingsmethoden met de Rhizopon® AA Tabletten zijn:

  • Dompelmethode - Deze methode wordt met name toegepast met stek dat te klein is voor de poederdip methode. Dompel voor het steken de stekken gedurende 5 seconden geheel onder in een Rhizopon® AA Tabletten oplossing.
  • Lange opzuigmethode – Geschikt voor bladloze winterstekken, maar ook voor stekken met blad zoals de Cupressaceae-soorten. Deze stekken worden minimaal 12 uur met de basis (1 tot 2 cm) in een Rhizopon® AA Tabletten oplossing geplaatst.

Meer informatie over de toe te passen methode en concentratie van Rhizopon producten in uw gewas, kunt u in de stektabel terugvinden. De leveranciers van de producten diverse landen binnen en buiten de EU staan eveneens op deze site vermeld. U kunt ook telefonisch contact opnemen met Rhizopon via +31 (0)71 3415146 of stel uw vragen op het volgende mailadres: helpdesk@rhizopon.nl.